söndag 1 april 2012

Konstruktioner

Den här tiden på året kräver lite extra konstruktionskreativitet. Det handlar om att optimera temperaturer och ljus så att plantorna får må så bra som möjligt tills utelivet kan inledas... och det är alls inte lätt! Så nu har jag då diverse specialkonstruktioner på olika håll.

I ingången är läget som mest stabilt. Där har det funnits en liten grön vrå under dubbla lysrör hela vintern. Just nu bebos ingången av lite persilja, timjan, lejongap, citronbasilika och nysådder. Merparten av basilikan bor i köket, med en egen liten extralampa.

Lilla fönstret vid entrén är alltid fullbelamrad av krukor /Vincent
I stora rummet på vinden bor lavendel, rosmarin, Eleonoras blomman-för-dagen, Bloody Butcher-tomater  och en hink med Pendulina Red på vindsbänken. Lysrören är upphängda med snören och med en enkel knut kan man justera höjden. Men det gäller ju också att få upp krukorna till fönsterkanten så att inget dyrbar solljus går förlorat. Då kommer färgburkar, krukor, böcker och hyllplan ur bokhyllor väl till pass. Ett av lysrören är släckt och det kommer att tas i bruk då nysådderna ska planteras om (persilja, salvia, mejram, grekisk oregano, låg blåklint, citronmeliss).

Knepigt om man skulle behöva någon av dessa målfärgsburkar... /Vincent
I kalla rummet på vinden har jag för tillfället en sjukhusavdelning. Där bor nu övervintrad rosmarin och lavendel, som dragit på sig spinn och annat skräp under vintern. Där står också de Balkonzauber-tomater som jag gav en sista chans... De flesta av Balkonzauber åkte ut, med luddiga mögelsvampkuddar på bladens undersidor. Jag har plockat bort smittade blad och sprejat med mögelmedel, utan desto vidare resultat... sorg och elände! Sex plantor fick uppskov och omplantering i lådor. Fönstret vätter mot öster så det behövs både lysrör och höjdanordning. Den tömda frysboxen är bra konstruktionshjälp.

Sjukstugan i vindsfönstret /Vincent
I gårdsstugan stortrivs penséerna så jag har gott hopp för dem. Där bor också en fin donation som jag fick i veckan: Arvento-tomater! Jag har konstruerat ett arrangemang med extralampor, värmeelement och termometer med minne för att plantorna ska må så gott som möjligt. Man får bara röra sig lite försiktigt bland alla sladdar...

/Anna-Maria
Provisoriska arrangemang i gårdsstugan /Vincent

5 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Ojojoj... allt för konsten. Växtkonsten! Det sista rummet ser synnerligen välordnat ut. Först tänkte jag att det var ett aprilskämt men sedan - näe, såhär är det nog hemma hos A-M och V.

Ha det gött - snubbla inte på sladdarna :-)

Bente Antonsen sa...

Kreativiteten er stor, ser jeg. Lykke til!

Berit sa...

Ser ut som någon som gillar frösådder:)
Ha en underbar dag!!

Trädgård63N sa...

Det sista rummet finns i en gammal stuga på gården, så vi bor inte bland sladdarna. Tack och lov! :D Men gudarna ska veta att också en gammal gårdsstuga med snubbelsladdar behövs - nu är det -5 där ute och det kom 10 cm nysnö inatt. Så utan extrakonstruktioner skulle det inte bli mycket plantliv...
/Anna-Maria

Hans sa...

Glad Påsk. Hoppas helgen blir härlig, så fint det börjat att växa hos er.