onsdag 8 augusti 2012

Bärsäsong!

Glömd är den existentiella kampen i juni, glömd är sorgen över sommarens vridning runt axeln - nu stundar nya tider! Nu börjar Bärsäsongen!

Ja, ja, ja, jordgubbarna har förstås redan både börjat och nästan slutat sin säsong. Men det berör inte mig så mycket eftersom jag köper mina jordgubbar. Jag har haft egna jordgubbsplantor, men gett upp dem eftersom jag tyckte att skörderesultatet inte motsvarade arbetsinsatsen. Jag ser helt enkelt ingen poäng med alltför hopplös kamp - hellre satsar jag på de sorter som visar att de uppskattar min trädgård. Dessutom är jag lite besviken på jordgubbar överlag, så i år har vi till och med köpt mindre av dem än tidigare. Jag brukar grovkrossa jordgubbar och frysa in dem, och ifjol prövade jag att skippa sockret helt. Men, så trista bären blev! Och då blev jag faktiskt sur (!), för det känns ju inte rimligt att tillsatt socker ska vara nödvändigt.

Nej, tacka vet jag vinbären! De håller alla aromer när man fryser dem osockrade. Det är bara den skarpaste toppen av syran som mildras, faktiskt så att frysningen fungerar som en sötningsprocess. Såna självständiga och karaktärsfasta bär vill jag ha! Så därför börjar Bärsäsongen nu, när vinbären mognar som mest.

De röda vinbären lyser som rubiner i buskarna /Vincent
Färdiga att plockas /V.

De röda fryser jag in precis som de är, utan socker eller annan behandling. De är så bra i sig själva så alla övriga arrangemang är bara onödiga. Det samma gäller de vita, som redan mognat, plockats och ligger i frysen. Av de svarta kokar jag saft, och sylt som är den perfekta julklappen/födelsedagspresenten till pappa (en av de få gåvotyper han verkligen uppskattar). En del krossar jag och fryser in för eget bruk. Det går åt ganska ordentliga mängder när man äter bär varje dag... De gröna vinbären måste jag tyvärr ta bort eftersom buskarna mådde så dåligt och jag var rädd att de skulle sprida bobbor runt sig. Nästa år blir det mer vita buskar i stället, de klarar de torra lägena bättre.

Krusbären blir till god saft /V.
De amerikanska buskblåbären är vackra och goda men inte lika aromatiska som vilda skogsblåbär /V.
Jag har lite krusbär också, och de brukar bli saft. Saskatoon och blåbär ger ännu så små mängder att jag bara äter dem vartefter. När trastarna nu upptäckt saskatoonen lär jag väl inte få mer av dem i år, men jag hann faktiskt först! I år har vi också fått de allra första blåbärstrybären, men de var faktiskt sura och trista. De får en ny chans nästa år, sen får vi se...

Hallonen är allas favorit... även "hallonmaskens" (som ju egentligen är en skalbaggslarv) /V.
Hallonen lever också farligt. Jag har gett över skötseln till Vincent i år, så nu förstår han äntligen vad jag klagat över...! Vildhallonen i omgivningen sprider alla sorters bobbor, så tamhallonskötsel skulle kräva enorma mängder arbete och gifter. Men de är ju nog så specialgoda, så vi har hittills hållit ut... Den rårörda smultron- och hallonsylt som Eleonora (dottern) bjöd på häromdagen var alldeles gudomlig. En riktig hyllning tilll Bärsäsongen!

/Anna-Maria

6 kommentarer:

Cika sa...

Här ser det ut att bli dåligt med bär i år; hallonen ruttnar bort av allt regn, vinbärsskörden ser inte heller lovande ut. Däremot är jag riktigt nöjd med jordgubbssäsongen : )
/Cika

Trädgård63N sa...

Jag tyckte också i våras att det inte såg så vidare ut med speciellt de svarta vinbären. Men nu har jag massor av dem i alla fall - tackochlov! Roligt att du haft bra jordgubbssäsong!
/Anna-Maria

Unknown sa...

Vi är besvikna på jordgubbarna med. Och amerikanska blåbären som smakar inte mycket tyvärr. Däremot vinbär älskar jag i högsta grad - men inga att skörda i vår trädgård här i år. Det blir säkert först nästa år. Buskarna planterades om i höstas och det tyckte det väl inte om riktig. Däremot växer det som busken äntligen. Det är i alla falla något man kan glädjas.
Hälsningar

Stina sa...

Vilka vackra bär bilder !!
Här plockar jag jordgubbar fortfarande, en riktigt bra skörd har vi fått. Dock har 'gubbarna' inte varit lika söta som vanligt, beror väl på för lite värme och sol :/
Nu börjar hallonsäsongen, hoppas jag hinner före masken..
Lät väldigt gott med smultron/hallonsylten
Ha det gott

Bente Antonsen sa...

Nydelige bilder. Så bra at det ble en fin bærhøst hos dere.

Hans sa...

Så fina bilder ni visar på era bär, de är sensommarens tröst.
Ha det fint.