Vår Trädgård

Trädgård 63 N ligger på den finländska västkusten i finländsk växtzon III. Gården är ungefär 5000 m2 stor, men de kvadratmetrarna inbegriper också helt vildvuxna områden med vide, hägg, tall, björk, vildhallon, duntrav, kvickrot och nässlor. Bostadshuset står nästan mitt på tomten och de odlade delarna av gården delas in i norrsidan och sydsidan, utgående från husets placering.


På norrsidan finns en backe som sluttar mot huset. Backen skyddar hela gården mot norr, och den är stenig och mycket torr. Ett körsbärsträd (Skuggmorell) har ändå bestämt sig för att klara sig där. För länge sen brändes tjära invid backen, och jorden är fortfarande svart av aska.

Nedanför backen mot syd-sydväst växer en buskrad med svarta (Melalahti) och röda (Röd holländsk) vinbär, krusbär (Hinnonmäki röda), saskatoon (Smokey och Northline) och blåbärstry, samt två äppelträd (Bergius och Huvitus). Här stod också en rönn som skulle föreställa gårdsträd men som spretade förfärligt och den är numera avverkad.

På backens östra sida finns ett litet land för experiment, där det för tillfället pågår sparrisodling. Det finns också en gammal stuga med ett gammalt krikonträd och mängder av blåsippor under fönstret. Ett nyplanterat päronträd som ännu inte gett skörd står i lä för vindarna i ett soligt hörn.

Söder om den gamla stugan växer också ett äppelträd (Gerby kanel), svarta (Hildur), röda (Röd holländsk), gröna (Vertti) och vita (Vit holländsk) vinbär och två körsbärsbuskar (Lettisk låg). Buskarna och träden gör det utmanande att hålla gräset kort...

På sydsidan närmast huset, uppe på hussluttningen under köksfönstret, finns en köksträdgård på ca 30 m2. Fleråriga köksväxter är rabarber, pepparrot, gräslök, libsticka, kummin och oregano. Timjan, salvia och myntor klarar också ibland av att övervintra. Sommaren 2012 ska köksträdgården bli en kryddträdgård.

Ett litet bildspel från sommaren 2011:

Köksträdgårdens läge är oskuggad sol, vilket gör att det är varmt men ofta torrt. I kanten av sluttningen nedanför köksträdgården finns en surjordslåda med blåbär (Northsky), och nedanför den växer ölandstok och vresros.
Uppefter husväggen kan man med fördel odla tomater i hinkar, bara man vattnar tillräckligt. Under soliga sommardagar blir det ibland alltför varmt. Längs husväggen parallellt med köksträdgården, så nära väggen att utskiftet skyddar mot regn, finns ett stenparti. Där växer bl.a. tre blåenar, fetknopp och självsådda blåklintar som rymt från köksträdgården. På terrassen står sen sommaren 2011 ett litet växthus som används för tomater och örter. Växthuset ger också skönt vindskydd på våren så att man kan mysa i ett solhörn även om det annars är kyligt...

Sluttningen från huset, mot syd-sydväst, övergår i en stor, relativt låglänt och ofta frostdrabbad gräsmatta. Sydvästvindar får bra fart över gräsmattan.

Gräsmatta i kvällssol

Väster om huset växer en aroniahäck och nedanför den håller en torr syd-sydvästsluttande vildäng på att ta form. Nedanför vildängen, ute på gräsmattan, växer ca 20 meter hallon (mest Ottawa och Muskoka men också enstaka Jatsi, Jenkka, Maurin makea) fördelade på två rader, röda (Röd holländsk) och svarta (Polar, Hildur) vinbär, krusbär (Hinnonmäki röda och gula), ett äppelträd (Borgovskoje) och smultron (Rügen). Längs med gårdens gränser växer i söder syren, rönn, hägg och björk, i öster vide, bollpil, asp, hägg, rönn, tall och syren, i norr björk, tall och rönn, i väster björk, hägg, asp, syren och rönn.

Vildängen

Minnen från sommaren 2010:

Aronia förekommer också invid huset och etableras som häck för att insynsskydda ett trädäck i det sydöstra hörnet av trädgården. Sommarblommor planteras i lådor och krukor i närheten av huset, och flyttas vid behov.

Fakta: Trädgård 63 N

  • breddgrad: 63,16 Nord
  • areal: 5590 m2
  • jordmån: morän, lera, matjord ca 40 cm
  • soltimmar/år: ca 1900
  • solhöjd vid sommarsolstånd: 50,18 grader
  • dagens längd vid sommarsolstånd: 20h 25 min (ingen natt)
  • termisk vår, d.v.s. dygnsmedeltemperatur 0-10 grader: inleds 28.3*
  • termisk växtperiod, d.v.s. dygnsmedeltemperatur >5 grader: max 6.5-15.10*
  • medelnederbörd: ca 590 mm varav ca 30% i form av snö*
  • dominerande vindriktning: sydväst
*) medelvärde 1971-2000