lördag 28 april 2012

Blå valborg

Nyss gick isen på fjärden och nu blommar blåsipporna som allra mest. Om det är något som kan få mig att lägga vintern bakom mig så är det nog öppet vatten och blåsippsblomning. Och hur illa det än kunnat se ut bara några dagar tidigare så brukar det ändå bli en blå valborg. Äntligen liv igen!!

De tidigaste blåsipporna har visserligen kikat fram ett bra tag redan, men nu lyser blåa tuvor överallt runt gårdsstugan. Ursprunget till den blå prakten är rabatten under gårdsstugans sydfönster. Därifrån har myrorna spritt sipporna runt hela stugan och upp i backarna och buskarna runtomkring. Och just nu blommar de som vackrast.

Blåsipporna blommar så härligt men alldeles för kort! /Vincent

Vackert och symmetriskt /V.
Upp mot ljuset! /V.
Kan det bli vackrare? /V.

Men det är inte bara blåsipporna som blommar! Den småbladiga basilikan har också öppnat en liten blomma. Jag vet nog att det påstås att man inte ska låta basilikan börja blomma eftersom aromen blir sämre då. Men jag har ju flera krukor...

Blommande basilika /V.

När alla vinbärsbuskar nu blivit uppstädade och fått kalk och mer mull börjar det också vara dags för utomhussådder. Vi brukar kunna starta upp rätt snabbt, tack vare kökslandets sydläge, men sen gäller det förstås att skydda mot nattfrosten ända tills järnnätterna är förbi. Ifjol utvecklade jag "odling i flyttlådor" och märkte att den bästa sallaten var den som fick växa i lådor. Så årets första omgång är startad - givetvis under rejält fibertyg.

Sallat i "sarkofag"/V.

Det är förresten inte bara jag startar upp nu... Häggar och syrener har hur tjocka knoppar som helst, och de amerikanska buskblåbären har också fått fart under de senaste dagarna. Det är som det brukar vara den här tiden - tålamod noll och eufori hundra!

/Anna-Maria

Blåbärsknoppar /V.

7 kommentarer:

Hans sa...

Så underbara bilder på blåsippor, de kan verkligen få en att glömma att det nyss var vinter, eller var och var förresten. Tittar ut och ser över de ännu vita vidderna. Suck!
Men solen värmer och mer och mer av trädgården tinar fram. Nu går det fort.
Här blir det en vit valborg i år.
Ha det fint.

Anna-Maria sa...

Det är otroligt fascinerande hur snabbt allt går när det väl kommer igång. Ingenting i naturen vill förlora en sekund, och jag gissar att tempot är mer och mer extremt ju längre norrut man kommer. Håller alla tummar för att de vita vidderna snart byter färg!
Ha det gott!

Stina sa...

Fantastiska blåsippebilder!!
Hos mig har dom första börjat blomma idag, där snön låg för bara en vecka sen. Man blir imponerad av växterna som jobbar på under snön. Påskliljorna ha säkert växt 5cm under snön, snacka om att fått nog av vintern:)
Ha en fin valborg, här får vi fira med hälften av trädgården snöfri andra hälften med några decimeter snö:/ men absolut hopp om livet och våren:)
Ha det gott/Stina

Trädgård63N sa...

Ja, inte kan man påstå att växterna sölar! Jag är lika förundrar varje år över hur ettrigt livskraftiga de är trots att de legat i dvala ås länge. Man borde nog ta exempel av dem. :)
Ha en skön valborg, med blicken på den snöfria trädgårdshalvan! :)
/Anna-Maria

Therese på Granne med Pellgårn sa...

Blåsipporna är ljuvliga:)
Här ligger snön tjock ännu.
Vita vidder så långt ögat ser...
Ett par små krokusar har tinat fram
och dem gläds vi åt.
Ha det bra/Therese

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Underbara blåsippsbilder! :) Håller med... svårt att tänka sig något vackrare. Våren är här men det är kallt, kallt. I natt hade vi frost igen.
Ha en fin 1a maj!
Hälsar,
Anna-Karin

Trädgård63N sa...

Även om vi inte har snö längre så väntar jag nog på varmare temperaturer. I solen vid vår sydvägg kan det visserligen bli sommarhett, men nätterna är lika kalla i hela trädgården - frost eller några enstaka plusgrader. Å andra sidan kan det kanske bromsa myggen så att vi inte blir lika attackerade som i fjol. ;)
Ha en fin första maj!
/Anna-Maria