tisdag 26 juni 2012

Opportunister

I skrivande stund är det torrt, skogsbrandvarning i trakten. Torrt betyder att allt odlat flämtar. Lite iskallt vatten ur kran hjälper inte speciellt mycket. Torrt betyder också kalas för vissa opportunister: bladlössen! Jag tror inte att jag längre har en enda vinbärskvist som jag inte tvingats toppa för att få bort den hopkrullade bladlusgömman. Alla blad är kladdiga av honungsdagg (hm... det låter vackert men det är ju faktiskt bladlusskit...) och en del är mjälliga av ömsade bladlusskinn. Sanslöst!

Övergivna bladlusskinn /Vincent
Om man orkar bortse från förstörelsen är ju bladlössen egentligen helt fascinerande. De finns i alla sorter: stora, små, grå, svarta, gröna, med vingar och utan vingar, såna som bara klottar omkring sig och såna som gör vinbärsbladen rödbubbliga... Jag har just lärt mig att bladlössen kör med jungfrufödsel hela vägen fram till hösten då en kull hanar produceras. Men hela sommarsäsongen föder honor honor utan manlig inblandning, och de föder många... En bladlus blir ca 4 veckor gammal men ger upphov till tusentals andra under den tiden. Undra på att det kryllar!

När det blir för trångt på en buske (d.v.s. när de fina årsskotten är utsugna) föds en generation bladlöss med vingar, så att släktet behändigt kan utvidga sitt förstörelseområde. Tjohoo! Nu har vi tydligen nått det stadiet på flera håll i trädgården för de bevingade bladlössen parkerar sig nu inte bara i bärbuskarna utan också på tomaterna i växthuset, i sallaten på terrassen och t.o.m. i basilikan inomhus!

Bladen på vinbärsbusken krullar ihop sig, en spindel har hittat bra jaktmarker! /V.

Bekämpning då? Tja, hård vattenstråle och såpvatten ger i stort sett inget resultat. Lite gift skulle väl vara helt okej, men det tar tyvärr också kål på alla de nyckelpigor och andra bladluspredatorer som jobbar för högtryck just nu. Och det vill jag ju inte. Så det är nog bara att svära, knipsa toppskott och svära igen...

Tack och lov finns det andra opportunister också, av ett mer njutbart slag. Självsådda blåklintar har invaderat stenpartiet under köksfönstret, och de är rätt många just nu. Var de hittar vatten begriper jag inte, men de är så fina att de får stå kvar.

Blåklinten trivs i stenpartiet /V.
Prästkragarna som jag sådde vid rabarberstenen och sen gav upp har tagit många osynliga år på sig men nu tycks de ha etablerat sig. Och de breder ut sig med ohejdad kraft, t.o.m. på gruset som jag brukar salta för att hålla undan gräs. Men prästkragar saltar man ju inte på!
/Anna-Maria

Prästkragen blommar som bäst, mitt i midsommaren! /V.

Prästkragen trivs på ängen men växer lika bra i en grusbacke /V.

6 kommentarer:

Sandra sa...

ja fy tvi för bladlössen!
hos oss har de invaderat snöbollsbuskarna totalt. svär e det enda jag gör och äldre sonen flyttar dit alla nyckelpigor han hittar. nästa år ska ja...

Familjen Autio sa...

Hos oss är det bara snöbollsbusken som blir uppäten, resten av grönskan har klarat sig, peppar, peppar...

Cika sa...

Hos mig har jag än så länge bara upptäckt bladlöss i ett av plommonträden..som också är invaderat av myror! Får se vem som vinner kampen : )
Härliga bilder med blåklint och prästkrage!
/Cika

Charlotta sa...

Det var mer än jag ville veta om bladlöss... :-/ Men egentligen är det kanske bästa bekämpningsmetoden att lära sig om dem och deras svagheter - om de har några.

Lycka med ett fält fullt av prästkragar att trösta sig med efter lusjakten. :D

Trädgård63N sa...

Ja, jag funderar allvarligt på att bli bladlusodlare, förutsättningarna tycks ju vara exceptionellt goda!:) Det är också intressant att iaktta hur lokala populationerna är. T.ex. vid mina föräldrars sommarstuga på andra sidan sjön är det inte alls speciellt mycket bladlöss just nu! Och bärbuskarna är inte drabbade alls. De slåss med sorkar i stället...
/Anna-Maria

Unknown sa...

Vilket fint prästkragehav! Köpte nyss en liten planta till balkongen, hoppas, hoppas att den trivs/övervintrar och blir med tiden ett minihav!