söndag 29 maj 2011

Ett litet växthus

Efter många om och men blev det till slut ett växthus. Ett litet ett, monterat så att det står på terrassen. Nångång i en avlägsen framtid ska vi nog ha ett riktigt orangeri, och tanken har varit att vänta och satsa ordentligt i ett senare skede. Men... tomaterna mognar och nätterna är ännu kalla. Så det blev till slut ett litet växthus.
Det lilla växthuset på terassen
Och växthus har en tendens att genast fyllas... Tre flyttlådor och en hink med tomatplantor, två krukor rosmarin, en kruka lavendel, en hink med grekisk oregano och två hinkar med mejram är precis vad som får plats. Och en stor kruka basilika, bara som experiment. Basilika vill ju egentligen ha minst +15 dygnet runt, och inatt gick det ner till +8 i växthuset. Men kanske det kan bli nåt ändå? Rosmarin, lavendel, grekisk oregano och mejram har hittills stått utomhus, så de tycker säkert att det är väldigt skönt att få tak och väggar. Men tomaterna och basilikan är ju bortskämda med inomhustemperatur...

En "Ernstigt" rustik bänk och en likaså "Ernstigt" charmig gammal pinnstol utan ryggstöd får fungera som hyllor för krukorna.

Lavendeln har inte hunnit långt, för jag tänkte ju hela tiden att den skulle bo utomhus. Nu blir det kanske mer fart på den.

Att montera ett växthus går i en handväning bara på teve. Eftersom vi köpte utställningsexemplaret (resten av modellen var slutsålda) tog det några timmar att montera ner och sen många timmar till att montera upp...

Lavendeln har inte hunnit långt, för jag tänkte ju hela tiden att den skulle bo utomhus. Nu blir det kanske mer fart på den.

Alldeles utan blingbling kan man väl inte vara. En spegelboll hälsar den uppmärksamma besökaren välkommen in i värmen.

Allt för idag!

2 kommentarer:

Hans sa...

Grattis till ert nya växthus. En ny värld öppnas med nya möjligheter när det gäller odlandet.
Vincent frågade mig en gång om inte det här med växthus tar tid, och jag måste ärligt svara att, ja det gör det. Jag skulle denna tid på året kunna bo därinne men livet är ju så mycket mer, och man hinner inte mer projekt än vad tiden räcker till.
Ha en bra kväll.

Anna-Maria sa...

Tack! Ja, vi hoppas ju att litenheten ska innebära att det inte tar alltför mycket tid - man ryms helt enkelt inte så bra där. :D Men egentligen är det väl bara första steget, d.v.s. en växthusskola för oss, för nog gissar jag ju att det kommer att utvidgas med tiden...
Ha det bra!