fredag 1 juni 2012

Mellan mes och maskros

Fortsatt kalla nätter gör att det står stilla på en del håll medan det händer mycket på andra. Jag har fortfarande inte kunnat sätta ut tomaterna i växthuset utan de står ännu i stugan. Kryddlandet är täckt med fiberduk och taggisarna står i stugkvisten. Allt väntar på mer värme, men också på vatten. För nu är det torrt så att det dammar i marken.

Samtidigt är det full fart bland allt som lever vilt i den här zonen. Häggarna blommar, gräset växer med full fart och trastar och mesar matar ungar för allt vad de är värda.

Talgoxhanen väntar på sin tur att mata. /Vincent

Fooort ut ur holken efter mera mat! /V.

Sparrisen har också börjat titta upp. Det här är vår andra sommar med sparris och nu borde vi ha tålamod att vänta med provsmakandet till nästa sommar. Sparris får skördas först på sitt tredje år, tills dess ska den bara växa och samla kraft.
Sparrisen lever! /V.

Bland allt som blommar lyser nu rosenkvitten som allra mest. Frukterna är väl inte någon större höjdare, sura och beska som de är. Men blomningen är superb.

Tegelröda fina blommor. /V.
Växer liggande på varma takpannor. /V.

Och det är tur att vi gillar maskrosor! De växer precis överallt - i gräsmattan, i ängsrutorna och på backen. Faktum är att jag tycker otroligt mycket om dem den här tiden på året, de är så underbart envisa, livskraftiga och sollysande. Visst, jag rensar nog bort dem när de inkräktar på vinbärsbuskarnas utrymme. Men på alla andra ställen får de blomma så mycket de bara vill.

Maskrosmängd är ju inte heller fel när kaniner hör till familjen... Det ska plockas frukost och middag varje dag. /V.

Nu blommar också vinbär, krusbär, plommon och blåbärsbuskar. Senaste natt gick temperaturen ner till ca +2 grader, så jag har hjärtat i halsgropen för jämnan...

Blåbärsblom, utmärkt plats för ett fångstnät. /V.

Mest av alla blommar nog ändå björkarna. Det lär vara högsta pollennivån på 30 år och det märker man minsann.
/Anna-Maria


Till och med spindelnäten är fulla av björkpollen. Tur att man inte är allergisk! /V.

4 kommentarer:

Cika sa...

Väntar också på regnet..som antagligen kommer idag : )
Så fint du planterat rosenkvitten! Funderar som bäst på att skaffa ett par..tack för inspirationen!
Trevlig helg!
/Cika

Trädgård63N sa...

När tålamodet tog slut med gräset som kom upp mellan alla stenar trots markduken satte jag överblivna takpannor på duken och sen stenrader på takpannorna. Nu kommer gräs upp bara i springorna mellan takpannorna... ;)
Trevlig helg!
/Anna-Maria

Bente Antonsen sa...

Nydelige bilder. På 69 grader nord har endelig våren kommet. Juni er vel egentlig en sommermåned, men vi får ta det vi får. Ha ei fin helg.

Familjen Autio sa...

Vilka fantastiskt vackra bilder ni har!