torsdag 25 augusti 2011

Röda bär!

Bär är något av det mest underbara som finns! Både under sommaren, då man mumsar från buskarna, och under vintern, då bären i frysen är en ren fråga om överlevnad. Visst kan man tappa modet med alla andra som också gillar bär (och bärbuskar): larver, mögelsvampar, rostsvampar, skalbaggar, skator, trastar... Men på något vis är det ändå värt kampen.

I år har vi skördat närmare 80 liter krus- och vinbär på vår gård. Och en del hallon, trots att hallonbuskarna dragit på sig alla världens åkommor från vildhallonen som finns överallt i omgivningen. Vilda smultron och månadssmultron har gett kontinuerligt mumsgodis och de första blåbären har man också fått prova på. Sakaskatoonbären hann jag också med, innan fåglarna kom. Nu är det bara aronia kvar. Men vilken säsong vi haft!

(Vincents favorit är hallon, vilket man väl ser av bildskörden...)

Fingerborg...

Ottawa

En blandning av Ottawa, Muskoka, Jenkka, Jatsi och Maurin makea.

Hallonsaft med lite krusbär i... mums!

Hallon och andra bär i all ära - min (Anna-Maria) personliga favorit är ändå vinbären. Och jag äter dem helst precis som de är. Ja, de är sura, men det ska de vara! Om man krossar dem mot gommen istället för att tugga tar tänderna mindre stryk. Och magens eventuella protester slipper man om bären tar ett varv via frysen. Vilket de gärna får göra, för inget är mer sparad sommar än röda (eller vita eller svarta eller gröna) vinbär mitt i vintern!

En liten del av vinbärsskörden.

2 kommentarer:

Hans sa...

Håller med om att bär från frysen är en känsla av sommar året runt, ni har ju plockat massor, ni får ha kvar sommarens smaker länge. Som vanligt i Er blogg - Underbara bilder.
Trevlig helg.

Anna-Maria sa...

Tack, och hoppas helgen var fin!