fredag 5 augusti 2011

Aspegrens trädgård

Så gott som varje år gör vi ett besök i Aspegrens trädgård i Jakobstad. I år skedde besöket i mitten av juli, och vi traskade runt ett tag i Skolparken också. Det är alltid lika inspirerande att se på plantor ur olika synvinklar och att begrunda resultatet av de mödor som också mer professionella krafter lägger ner - med varierande resultat. Ibland blir man tröstad, ibland stärkt i tron på att det nog ska gå...

Aspegrens trädgård grundades av prosten Gabriel Aspegren på 1700-talet. Sen början av 2000-talet har trädgården återuppbyggts i Aspegrens anda, till en nyttoträdgård som kombinerar 1700-talstypiska växter med dagens nyheter.

Den bibliska kryddträdgården under uppbygnad, juli 2011.

Vissa år besöker vi trädgården i början av sommaren, för att se hur den kan te sig när ingenting ännu kommit igång. Då ser man strukturer och planer, vilket kan vara nog så intressant!

Aspegrens trädgård i början av juni 2008, när odlingarna ännu inte kommit i gång för året. Till höger ses det gula lusthuset, till vänster det röda orangeriet.

Andra år besöker vi trädgården när den prunkar som mest under högsommaren. I mitten av juli står blomningen i full prakt - och det är varmt i trädgården! Läget är skyddat från alla håll, ett riktigt solbo.

I juli 2011 var torkan visserligen en dämpande faktor, men själva odlingarna frodades ändå. Trädgårdens struktur är klar och luftig med breda huvudgångar. Här kantas gången av purjolök.

Orangeriet innehåller också ett läckert café. I den här delen av trädgården utgörs odlingarna av kolonilotter som hyrs av stadsbor och som odlas med fantastiskt engagemang, I Aspegrens trädgård sker all odling enligt ekologiska principer.

Vy över kolonilotterna. I bakgrunden syns de byggnader som hör till Rosenlunds prästgård.

I utkanten av trädgården huserar får i en hage, och i närheten av kompostområdet bor några hönor och en tupp. Foto: Eleonora Westberg

Det ordnas olika evenemang i Aspegrens trädgård under sommarsäsongerna. Här har kreatörer i olika åldrar designat boende för olika smaker.

5 kommentarer:

Hans sa...

Intressant att få se fler bilder från denna anläggning som jag bara hört talas om förut. På platser som denna brukar det finnas mycket att se, lära och upptäcka.
Tack för tips och råd angående vildhallonen. Jag skall försöka hålla dem utanför trädgården även i fortsättningen.
Ha en bra dag.

Helens trädgård sa...

Har faktiskt besökt Aspegrens trädgård för några år sedan. Kul att se lite bilder därifrån igen.
Tuffa fågelholkar!
Önskar dig en fin start på veckan!

Anna-Maria sa...

Ja, man skulle önska ännu fler inspirationsträdgårdar av den här sorten! :)
Ha det gott!

Bente Antonsen sa...

Hei.Denne hagen har vi besøkt hvert år på våre ferieturer i Finland.Den er en utrolig inspirasjonskilde og til neste vår skal jeg prøve å lage en miniatyrutgave av denne hagen. Jeg har alltid vært der i august og bare sett overfloden av grønnsaker og blomster. Det var morsomt å følge hagen fra vår til høst. Jeg ble også inspirert av deres blogg og har nå min egen blogg:Hage 69 graderN hvor målsettingen er å lage en dagbok over prosjektet som foreløpig bare r på papir og under fiberduk.

Trädgård63N sa...

Tack för titten! Aspegren är alltid värt ett besök. Vi skall kolla in din blogg, låter spännande!