tisdag 22 februari 2011

Växtfart och sol

Oj, oj och oj igen... det växer i lådorna så att jag snart inte vet vart jag ska ta vägen! Tomaterna står där och spretar, och tycker att de lämpligen kunde begåvas med nya hem. De små basilikanykomlingarna och timjannykomlingarna tycker detsamma. Och de rosmarinfrön som tillbringade ett par veckor i kylskåpet - och som jag trodde hade möglat bort - har grott, nästan vartenda ett! Inte illa, med tanke på att det bara lovas 20% grobarhet på påsen.

Det som nu behövs alldeles akut är fler växtlysrör, så att jag kan använda hela bänkbredden i ingången och också fönsterbänken på vinden. Då får de rum, alla telningar. Att det är långt till utesäsongen än är inget problem för just de här sorterna. De gillar värmen inomhus, så nu gäller det bara att hitta utrymme för dem att bre ut sig på.

Wilma 22.2.2011

Det är annars intressant att iaktta solens makt och kraft. I januari satsar basilikorna mest på rottillväxt och varje blad tar ytterst god tid på sig. Växtlampan är också det ljus plantorna tillber, oavsett vad som händer utomhus. Men nu... tempot är ett helt annat än för bara några veckor sen och varje gång solen tittar fram skyndar plantorna sig att vända sig rakt mot den. Växtlampan duger på kvällar och tidiga morgnar, men i övrigt får den finna sig snöpligt förbigången. Det känns ordentligt trösterikt - må så vara att det är -20 och -30, men plantorna berättar det som allt levande vet: vinterns dagar är räknade!

Februarisol

Inga kommentarer: