lördag 26 februari 2011

I plantlandet

Äntligen vettigare väder, bara några (men dock förargliga) minusgrader utomhus! Och inomhus är det rena plantlandet idag. En ny omgång röd och grön basilika och en liten sats timjan har fått flytta från uppdrivningsaskarna till krukor. Nånstans läste jag just att man kan bredså basilika, d.v.s. ha plantorna tätt som på ett litet fält. Men samtidigt påstås det att de inte ska ha trångt om rötterna. Hm, inte så lätt att väga alla råd mot varandra! Nu har de väl "semitrångt" för det har fungerat ganska bra förr. Och timjan tycks trivas helt okej med att omplanteras i små knippen - tackochlov, med tanke på deras sytrådsstruktur...

Maskotka

De pyttesmå rosmarinplantorna har blivit överförda till en stor kruka. De är många nu, men jag tänker gallra efter behov när jag ser hur de börjar ta sig. Tanken med den stora krukan är att den ska få flytta ut på somrar och in på vintrar, så att jag får se hur mångårig rosmarin kan bli på 63dje breddgraden.

Wilma

Nu har också tomaterna - 11 Maskotka och 15 Wilma - fått egna små burkar. Wilma tycks vara tät och kompakt redan från början medan Maskotka måste läggas ner. Det ska bli intressant att följa dem parallellt! Lysrören har tyvärr inte kommit än, så tomaterna får klara sig ett par dagar med nödbelysning i form av två små lågenergilampor fastknipsade i fönsterkarmen... Men sen ska det bli ordentliga doningar!

Inga kommentarer: