torsdag 6 september 2012

Höstfarväl

Ja, i år tar vi faktiskt ett tidigt höstfarväl av trädgårdsbloggen. Tajt tempo på jobbet, aggressiva grönsaksflylarver och mögelgynnande gråväder har tärt på trädgårdsinspirationen under de senaste veckorna. Växhuset är nu urstädat och tomaterna mognar inomhus i tryggt skydd undan grönsaksflyet. Kryddtagetesen stod fin tills en störtskur fällde de yviga plantorna i mögelposition, och då blev det tvunget att röja undan dem också. Vi går mot döden var vi går...

Höstkväll i trädgården / Vincent

Men! Årets bärskörd blev toppenfin - 50 kilo vinbär på egen gård och en hel del hallonlitrar. Blåbären mognar ett och ett så dem kan jag ännu finsmaka på. Kryddlandet har också varit en ren glädje, och där kommer jag att låta det mesta vissna ner utan höststädning så att årets plantor gör sin sista gärning som vinterskydd för nästa års blomstring. Penséerna bjuder på en bonusblomning (även om plantorna är risiga) och ölandstoken lyser som härligast just nu.

Så det är som det brukar, lite minus och lite plus, en del bestående trädgårdsfenomen och en del ändringar med tanke på kommande säsonger. Precis som ifjol är det en öppen fråga huruvida vi återkommer till bloggen eller inte när en ny säsong startar. Nu ska vi njuta av det som ännu blommar - ha en fin höst!

/Anna-Maria

5 kommentarer:

Cika sa...

Hos mig blommar det så mycket ännu att jag vill ha lite sommar än..trots att det inte är nån vidare värme.. : )
Trevlig höst till er också! Hoppas ni återkommer nästa säsong!
/Cika

Bente Antonsen sa...

Ha en riktig fin høst og forhåpentligvis "ses" vi til våren. Ikke alle år kan være like bra. Dere får gjøre som oss i Nord- Norge. Bruk fiberduk på grønnsakene, så holder dere skadedyrene ute og resultatet blir bra selv om temperaturene er lave og regnet strømmer ned.Jeg ble i allefall kjempefornøyd med resultatet i grønnsakhagen selv om gjennomsnittstemperaturen i sommer var ca 10 grader.

Hans sa...

Så vemodigt att säga höst-farväl, säsongen hade gärna fått vara längre.
Vi hade nattfrost igen natten som var så det stämmer det ni skrivit att vi går mot döden vart vi går.

Underbar bild!
Kanske man kan hoppas på några flera fina bilder på er blogg även när det blivit vinter och eländigt utomhus?
Hoppas vi hörs snart igen, ha det fint.

Stina sa...

Ja..vi får verkligen njuta av det som ännu blommar, hos mig har frosten redan tagit mycket.
Har lite samma dilemma som er, blogga eller inte, det är frågan?
Ha det så gott i höst och vinter, så får vi se om vi 'ses' i den här världen igen :)
Vilken underbar bild, ni har verkligen känslan att ta fina foton:)
Stina

Trädgård63N sa...

Tackar tackar! :) Den första frosten har redan besökt gräsmattan, men närmare huset har den inte hunnit ställa till med så mycket än. Värre är det nog med regn- och hagelskurar...

Jo Bente, säsongen var nog helt okej ändå. Bara alltför kort!

Ha det gott!
/Anna-Maria