lördag 29 oktober 2011

Vi drar oss inomhus

Hur vacker och varm höst vi än har i år kan det inte hjälpas att man ändå börjar dra sig alltmer inomhus. Regnet har gjort sitt till det, men framför allt är det mörkret som gör kvällarna så korta. Och - förstås - den årstidsenliga uppgivenheten. Utekrukorna är tömda och det mesta i trädgården är bortstädat. Även om ringblommorna fortfarande lyser är ju riktningen bara en. Alltid lika sorglig.

I gult och orange står de kvar, trots regn och en och annan frostnatt. Tåligare vänner får man leta efter!

Växthuset är tömt på allt växande och där står nu bara en liten bänk och två små stolar. Men det blir fortfarande varmt  när solen skiner, och som rum för litterär odling har ljushuset ännu inte helt spelat ut sin roll. Man kan sitta där med en bok och ha det skönt, om så bara för en stund. Visst känns det ynkligt jämfört med sommarens terrass- och trädgårdsliv, men det är ju ändå så mycket finare än vad det kommer att vara om några veckor. Också liten smula är värd att ta vara på!

Ett hus för ljus och lagom läsvärme inne - än spelar växthuset en roll.

Det går också att dra upp en och annan rova ur experimentlandet och timjan- och persiljakvistarna kan fortfarande användas i en höstgryta. Persiljan har faktiskt frodats helt fantastiskt under många veckor, och den har varit bra att ta till som frukost åt husets kaniner när mörker och regn stått ivägen för exkursioner ut i terrängen.

Studie av majrova och siamesisk majrova

Att vi drar oss inomhus betyder inte heller att det är helt slut med odlingssäsongen. Nya generationer basilika växer upp, rosmarin och lavendel övervintrar och förhoppningsvis ska det gå att driva fram en del ärtskott också. Växtlysröret i ingången är livsviktigt  för den som redan räknar dagarna till vårdagjämningen!

En minimalistisk odling under ett lysrör är också en trädgård, på sitt lilla vis.


4 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Underbara bilder som visar lugnet ute innan vintern.
Gillar gult och oranget, det lyser upp bland höstens övriga färger.
Trots sena höst ser solstolen verkligen inbjudande ut :=)
Trevlig kväll!

Granne med Pellgårn sa...

Visst är det skönt ändå att kunna sitta i växthuset och läsa en stund så här innan vintern kommer. Ett bra sätt att få till sig behövligt ljus också, när inomhus känns småmörkt även dagtid, trots tända lampor.Fast man får ju klä på sig en del förstås:)

Anna-Maria sa...

Tack! Ja, visst finns det ett lugn att njuta av den här årstiden, när man inte ränner omkring och rensar hela tiden. ;) Så även om det är väldigt trist att vintern kommer är det kanske ändå en poäng med just hösten... bara man har tillräckligt varma tröjor, så... ;)

Hans sa...

Ni har fångat årstidens vemod så fint i detta inlägg. Finns inget mer att säga än det ni skrivit om här.
Det är bara att njuta av hösten, vintern kan bli lång.
Att ha färsk Basilika på gång kan nog värma frusna vintersjälar. Kanske även jag måste peta ned några frön i en kruka.
Tack för inspiration.
Ha det fint.