söndag 12 juni 2011

Värmebölja

Ibland blir man verkligen inte klok på klimatet på våra breddgrader. Kasten från frost till hetta är kan vara obeskrivligt tvära. Nu har vi just haft en vecka värmebölja med temperaturer kring +30 i skuggan...

Solen steker från klarblå himmel, +32 i skuggan.

...och natten före värmeböljan snurrade jag för säkerhets skull in vinbärsbuskarna i fiberduk eftersom väderrapporterna gav frostvarning! Det är inga små krav på snabb anpassning på 63dje breddgraden!

Spöken i trädgården

Vårt lilla växthus hängde inte med i svängarna. När det var som värst fick vi ställa in en fläkt för att dra ut den heta luften. Kryddorna verkade gilla läget ändå men tomaterna var inte lika imponerade.

För hett i växthuset

Värmen har satt fart på all växtlighet i trädgårdslandet, där årets tema är sallat och blommor, om vartannat. Olika sorters sallat samsas med blåklint, sömntuta, ringblommor och tagetes.

Tagetes lyser upp bland sallatsbladen.

Sallaten är ekbladssallat och plocksallat i olika färger, romansallat och isbergssallat. Jag skördar vartefter som baby leaf hellre än att spara till sallatshuvuden. På det sättet blir säsongen lång. Vi kan redan mumsa hur mycket sallat som helst ur landet - en sann fröjd efter vinterns trista köpsallat! Men det krävs mycket bevattning, så torrt som det annars är just nu.

Romansallat och isbergssallat.

Värmeböljan satte också fart på allehanda kräk. Myggläget är långa vägar värre än värst, och getingarna har vaknat till trots att vi bara är i juni. Det är inte lätt att vara människa i naturen.

Värmen har väckt de som söker nektar och de som jagar byten.

Tack och lov har vi flitiga myggätare på gården, med invånare i flera av holkarna. Fågelsången är fantastisk nätterna genom. Sen finns det de som skränar mer än sjunger - ett måspar har slagit sig ner på lillstugans skorsten. Tur att vi inte tänkt elda i spisen där... Måsarna har haft det nog så hett i värmeböljan ändå, de har legat och flämtat med näbben öppen. Här handlar det inte om att värma äggen utan om att skydda dem från stekning.

Fiskmås på hett plåttak

3 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Hejsan!
Ja, det är verkligen tvära kast mellan temperaturen från dag till dag.
Det är inte lätt för varken djur, växter eller människor att hänga med.
Vackra bilder med trevlig text att läsa till.
Ha det gott!

Anna-Maria sa...

Just nu har vi mer normala junitemperaturer och jag måste erkänna att det är ganska skönt... ;)
Ha det gott!

Hans sa...

Era bilder från trädgården är underbara, vad det växer hos er. Här hos oss i Norrbotten är det nu kyligare sedan en vecka tillbaka och torrt. Jag, men speciellt växterna i trädgården, längtar efter regn.
Ha en bra dag.