lördag 9 april 2011

Vårmånad

Det är vår i kvadrat och kubik, äntligen! Snön smälter, visserligen alltför långsamt på den låglänta gräsmattan, men på andra ställen går det med bättre fart. Små knölar kan dunkelt skönjas i blåsippsplantorna, och lökar som man glömt bort börjar titta upp med små gröna bladpiggar. Trädgården återfår sin struktur och livsrummet växer betydligt. Skönt!

Vårlökarna börjar titta fram
Vårsolen värmer starholken på uthusgaveln


Bara snön ger med sig kan jag börja städa runt vinbärsbuskarna och beskära dem. Jag brukar annars hålla mig till JAS-beskärning, men eftersom jag vill ha en del nya skott på vinbären tänkte jag ta en vårklippning i år. Körsbärsbuskarna behöver däremot inte klippas alls, varken nu eller i höst - den beskärningen har haren skött med ambitiös flit...

Lettiska låga körsbär, beskärning enligt "harmetoden"


Inomhus händer det också mycket, det är nästan dagliga plantskolningar eller åtminstone flyttningar av plantburkar. Lavendeln fick nu också komma ut ur kylskåpet. Persiljorna syns ännu inte till, men de andra kryddorna gror i lämplig takt. Sen finns det ju också såna sorter som har speciellt bråttom... tio blåklintspionjärer krävde akut omskolning, så medan de flesta av klintfröna ännu låter vänta på sig måste de tappra förtrupperna få en ny placering.

Här sträcker pionjärerna på sina blåklintsblad


Tagetesfröna grodde som vanligt vansinnigt fort - de påstådda 7-14 dagarna, enligt påsen, har visat sig vara max 2 dagar, även i år. Nu skulle taggisarna nog gärna omskolas och placeras svalt, men än tycker jag att gäststugans kvistfönster är lite väl kyliga. Inatt hölls det visserligen plusgrader i kvisten, trots att utetermometern visade -3. Men lite varmare skulle det nog ännu få bli.

Taggisarna är lika ivriga som talgoxarna och bofinkarna just nu


Och Wilma-tomaterna har fått sin sommarbostad i stora flyttlådor. Nu får flyttlådorna stå på vinden tills det går att ställa ut dem på terrassen om ett par månader. Wilma tycks faktiskt gilla läget inomhus, alla plantor blommar! Enligt tomatodlarexpertis var det klokt av mig att kasta ut Maskotka, eftersom krämpan de drabbats av med största sannolikhet var bronsfläcksjuka. Den hade troligen kommit med fröna, och den smittar. Tur att Wilma ändå tycks ha klarat sig och mår så fint. Det är en sann glädje att se dem och försiktigt ruska om dem så att pollineringen också blir skött. Och det ska bli spännande att se när de första kartarna kommer!

Flyttlådor är utmärkta tomatbänkar. Lådorna rymmer ca 40 l mull, och Wilma är en dvärgsort, så fyra plantor per låda borde vara lagom.

2 kommentarer:

Hans sa...

Så härligt det växer hos er, synd att haren har varit på er "Lettiska låg". Hoppas att den klarar sig ändå. Hos oss i Norrbotten är det sorken som ställt till den värsta skadan. Tur att jag överöste vår trädgård med gnagskydd i höstas, vi får snart se om det hjälpt. Än ligger snön kvar, men man nästan ser hur den sjunker ihop nu.

Anna-Maria sa...

Ifjol ringbarkade haren två äppelträd trots att vi hade satt både stamskydd och gallerskydd runt dem. Men snön var så djup att han kom över gallren. Och vilket kalas han hade då! I år har vi trampat vallgravar runt de träd som finns kvar... Buskar är ju mer tåliga på det viset att det alltid kommer nya skott. Men det blir antagligen en hel del kvastbildning när han nu gått fram som han gjort.

Sork finns nog också i våra trakter, men just vår gård har råkat vara ganska förskonad. Peppar peppar... :) Hoppas allt är väl när er snö smultit undan!