söndag 3 april 2011

Det våras

Regn idag - äntligen! Ingenting tvättar bort vintern så bra som plusgrader med sydvindar och regn. Det finns förvisso oändligt mycket att tvätta bort, och tvätten är helt klart en månad för sen för min smak... men nu händer det i alla fall nånting. Härligt!

Begravda bärbuskar börjar kika fram
Syrenknopparna tycker att det definitivt är vårdags


Och inomhus är sysslorna förstås i full gång. Visst känns det emellanåt som om vår och sommar aldrig kommer att komma mer, men å andra sidan måste man väl även ett år som detta lita på tidigare års erfarenheter och hitta fotfäste i förtröstan på årshjulet. Alltså - citronmeliss, timjan, mejram, grekisk oregano, salvia, grönmynta, tre sorters persilja (slät, mosskrusig och "inverskrusig"), låg blåklint och tagetes har nu tagit plats i sålådorna under lysrör på övre våningen och i ingången. Lavendel får vila en vecka till i kylskåpet.

Salviafrön väntar på att gro.

Tomatplantorna bjuder på både sorg och glädje. Jag tvingades fatta det radikala beslutet att slänga ut alla Maskotka, för att skydda Wilma mot vad det nu än var som drabbade Maskotka. De gula förtjocknaderna på bladnerverna på bladens undersidor torkade in, men då blev bladen istället allt mer gula och t.o.m. bronsskimrande på ovansidan, och dessutom började de rulla ihop sig. Med tanke på att båda tomatsorterna fått helt identisk behandling, och den ena mådde så illa medan den andra mår synnerligen bra, är jag benägen att tro att det var nåt som kom med Maskotka-fröna. Hursomhelst, det är sorgligt men jag vågade inte ta risken att behålla Maskotka. Wilma är däremot synnerligen pigga, och har börjat blomma!

De första små gula blommorna pryder Wilma

Inga kommentarer: