onsdag 27 april 2011

Påskvärme

Just nu (påskhelgen) är det ca +20 och solen strålar. Påskvädret blev helt fantastiskt sommaraktigt, absolut totalt underbart efter en lång och hemsk vinter. Men - säg den fröjd som är total... långfredagen blev sannerligen lång i och med en blindtarmsinflammation! Trädgårdsplanerna gick i stöpet, och det tar nu någon vecka innan arbetsstyrkan är fulltalig igen. Tur att åtminstone äppelträden, bärbuskarna och alla hallonen hann få sin vårstädning och mullpåfyllning innan det blev lyftförbud...

Gårdens bärbuskar har fått sin vårservice och har bara att växa vidare.


Blåsipporna blommar nu som allra vackrast, och breder ut sig åt flera håll. Enstaka krokusar titta upp, men de tycks inte vara så förtjusta i att bo hos oss. Var man än petar ner dem blir de ganska ynkliga, om de kommer alls. Gårdens gamla scillor är däremot på god väg. Och toppklockorna har redan skickat upp sina bladspetsar.

Blåsippsblomningen är inte lång, men den är fantastisk när den pågår.

Toppklockorna erövrar mer och mer utrymme för varje år, men det får de gärna göra. De står sig fint mot grå sten. Årets första gullviva tittar fram!

Den enda fördelen med vinterns snö är förstås att tjälen inte blev så djup. Köksträdgården har fått sitt första varv med jordfräsen, och snart går det att sätta köldtålig Timo-potatis under fibertyg. Det brukar gå att få nypotatis till midsommar. Också de första små sallatsbladen kan hinna bli plockfärdiga om majvädret är gynnsamt.

Jorden är beredd på att ta emot alla förhoppningar.

2 kommentarer:

Hans sa...

Härligt med vår, fina bilder och helt underbara blåsippor. Så många ni har.
Krya på dig efter långfredagens tråkigheter.
Ha det bra.

Anna-Maria sa...

Tack! :) Blåsipporna har, såvitt vi vet, planterats av min mammas faster som bodde i den gamla stugan. Sen har myrorna spritt dem runt stugknuten och upp i backen.