tisdag 5 juli 2011

Just nu

Just nu borde tiden stanna. Just nu borde alltid vara just nu. I kökslandet kan man både skörda det växande och ana det kommande. Sallaten är fräsch, de första blåklintarna och ringblommorna har slagit ut, fjolårstimjan blommar - och samtidigt lovar knoppar, ärtblom och jordgubbskart att mer är på kommande. Ingenting har ännu hunnit bli riktigt trött, slitet och slaskigt, som det ju blir om nån kort, kort vecka. Men just nu är allt bara skönhet, löften och rikedom. Så visst borde tiden stanna just nu!

Sömntuta och blåklint
Ringblommor

Jordgubbskart

Köksträdgården 5.7.2011
Också den lilla ängen, "fjärilsparken", är fräsch och löftesrik just nu. På de torraste partierna finns det visserligen ingen växtlighet, men de fläckarna ser man knappt eftersom allt annat blommar. Prästkragar och kråkvicker har brett ut sig så att det är en fröjd, och mer exotiska färgklickar dyker upp här och var. Vi sådde in ängen med ängsblommor ifjol så i år är det spännande att upptäcka nyheter vartefter.

Linblom

Cikoria på ängen

Ängen
Men det är klart att det också finns sådant som behöver förnyelse, även just nu. Violerna är nerklippta för att få omstarta. Det betyder också att de tagetsplantor som jag dumt nog satte bakom violerna äntligen syns. Nästa år ska jag definitivt placera violer och tagetes i annan ordning... Violerna är ju så små när man planterar dem så jag hade glömt hur enorma de blir med tiden. Men nu får de vila ett tag, och återkommer förhoppningsvis med nya blommar om några veckor.

Nerklippt violplanta
Blomlådan vid trappan

I växthuset är det både full skörd och full förnyelse på samma gång. Jag mumsar Wilma varje dag, samtidigt som plantorna börjat på helt ny blomning. Det trevliga med dvärgbusktomater är att det går att rädda plantorna inomhus om hösten skulle bli besvärligare än vad växthuset klarar av. Så att vi ändå får full utdelning av den blomning som pågår bara just nu.

Wilma med kart, moget och blommor

3 kommentarer:

Stina sa...

Åh.... vilka härliga bilder!
Håller med att det vore inte dumt att få bromsa tiden nu.
Härligt med röda tomater, idag såg jag första tomaten som börjat skifta färg i växthuset, så snart får jag också smaka:)
Ha det gott/Stina

Anna-Maria sa...

Ja, allt det här vill man ju verkligen minnas i vinter - vilket är en orsak till att vi har den här bloggen. :)
Ha det gott!

Hans sa...

Som vanligt, alltid lika underbara bilder från er trädgård. Så sant, något att minnas till vintern, nu får vi njuta av denna tid.
Trevlig helg.