fredag 24 juni 2011

Mygg och regn

Midsommar 2011

Mängden mygg och regnens täthet gör att juni är mer av inomhusmånad i år än vad man kanske skulle önska... Samtidigt klagar växterna förstås inte alls, de störs inte av myggen och regnen tar de tacksamt emot. Vinbärsbuskarnas kartfall blev stort så länge torkan höll i sig, men nu trivs de kvarvarande kartarna fint.

Kartfall :-(


Kökslandet frodas också stort när vätan inte kommer enbart via slang. Sallaten växer för fullt och det är bara att äta så mycket man hinner. En del av sallaten ska få växa vidare och gå i blom, för det brukar bli ganska stiliga spiror av det.

Frodig sallat
Blomsterprakten är det inte lika mycket med nu, tyvärr. Häggarna är kalätna av häggspinnmal och regn och storm har tagit den sista prakten av syrener och pioner. Violerna är visserligen fortfarande fina i sina baljor och mina tagetes har kommit bra igång. De första förodlade blåklintarna börjar också få blommor. Men annars är det lite tunnsått, i väntan på toppklockor, sömntuta, kryddtagetes och ringblommor.

Utblommad pion
Häggspinnmal i spökträd

Toppklockor på gång

Smultron och jordgubbar blommar i alla fall för fullt, och så pass ymnigt att man kan hoppas på god skörd. Och här ska också pilfinkarna få ett litet tack - de brukar visserligen riva vilt i timjan när de bygger sitt bo men just nu är de ypperliga larvjägare bland jordgubbsplantorna. Förhoppningsvis kniper de en och annan mygga också!

Jordgubbar till midsommar??
Glad midsommar alla läsare av bloggen!

Midsommarskor

2 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Usch och fy för häggspinnmalen och mygg!

Otroligt fina bilder som vanligt, du har 'ögat' och känslan för att fota vackert.

Här regnar det till och från så idag får man allt fira midsommar inne.

Önskar dig en Trevlig Midsommar!

Anna-Maria & Vincent sa...

Tack, och skön midsommar!