onsdag 18 juli 2012

Damage control

De senaste dagarna tycker jag att trädgårdslivet mest bestått av damage control. Egentligen är det helt gynnsamt sommarväder -  inte för hett, inte för torrt för växterna - så förstörelsen är inte lika snabb som den kan vara en dödshet eller dödstorr sommar. Men ändå... alla nedbrytningsprocesser är igång.

Utblommad blåklint, fint i motljus! /Vincent
Strålande blåklintsblommor vissnar bort snabbare än de nya knopparna hinner slå ut, penséerna säckade plötsligt ihop så att jag måste klippa ner dem i hopp om en ny omgång lite senare och i växthuset rensar jag bort allt gulare och brunfläckigare blad... för att nu bara nämna några av damage-punkterna. Sen ska vi inte ens tala om allt gräs som Vincent röjer bort.

Höet är bärgat redan för en månad sedan /V.

Samtidigt står vi ju också på tröskeln till skördetiden. Jag har torkat och frusit in kyndel, mejram, salvia, libsticka, timjan, grekisk oregano, citronmeliss, mynta och persilja. En och annan tomat mognar vartefter och låter sig plockas, och man kan ana att vinbärskartarna snart kommer att börja få färg. Och skörd är ju roligt, naturligtvis.

Men, helhetsintrycket blir onekligen damage control. Så till den grad att jag mest längtar till havet och börjar gå på husvisningar med havsstrand... eller ligger och stirrar upp i himlen och avundas tornseglarna som störtflyger över terrassen. Ska en trädgårdsmänniska bete sig så i juli?

Längtan till havet! /V.

Förvisso ser jag även skönhet, som färgglädjen hos ringblommor och tagetes, ymnigheten hos löftesrika vinbärs- och blåbärsgrenar, frodigheten hos timjantuvor... jo, visst är det vackert även när sommaren svängt sig kring sin axel. Och ändå... Juli är en månad då den friska nytillväxten ohjälpligt är förbi men då höstens segervissa resultatsummering i kombination med ett avslappnat laissez faire-läge ännu inte tagit över trädgårdsodlarens tillvaro. Det finns inga undanflykter i juli - bara memento mori och fåfäng damage control.

/Anna-Maria


6 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Du har fångat juli-känslan på pricken! EXAKT så känner även jag...

Kram

Cika sa...

Det blir lätt för mycket! Säkert många som känner igen sig?! Och ibland behöver man lediga dagar vid vattnet : )
/Cika

Trädgård63N sa...

Jag känner mig lite som en svikare när jag inte helt förmår uppskatta trädgården i juli... Skönt att veta att man inte är ensam! :)
/Anna-Maria

Bente Antonsen sa...

Det er kaldt i nord også og peonen råtner på rot dersom det ikke kommer varme nå. Det regner og regner og regner.

Hans i Brännberg sa...

Åh vad jag längtar till den riktiga sommaren, med sol och bad. Finns den hos Er?
Jag tror jag emigrerar till Finland i sådana fall...
Ha det fint.

Trädgård63N sa...

Enligt mig finns nog den riktiga sommaren hos oss, för jag avskyr värmebölja ungefär lika mycket som vinter... ;) Vi har haft rätt mycket sol, nattemperaturer mellan +8 och +14, dagstemperaturer kring +20, och det är riktigt bra för mig. Så just nu är mitt problem bara att jag hellre skulle se på hav än på trädgård...
Ha det gott!
/Ana-Maria