tisdag 4 oktober 2011

Natt i trädgården

Nu i oktober, innan det blir riktigt kallt, har det sin speciella charm att smyga omkring i trädgården efter mörkrets inbrott. Vägbelysningen lockar till sig årets sista sega insekter och trötta ringblommor lyser upp i mörkret. De nattflyttande trastarna har inlett sin flytt söderut på allvar och svirrar osynligt över natthimlen.

Vägbelysningen skapar kusliga skuggor i bollpilarna.

Man känner på sig att det är lånad tid i trädgården. Vilken morgon som helst kan bjuda på ordentlig rimfrost som avslutar blomning och insektliv för denna säsong. Den mörka asfalten har värmts i kvällssolen och samlar till sig två sista fladdermöss som jagar kanske årets sista kvällsmat innan det är dags att gå i dvala.

Nattmörka björkar.

Björkarna står i nästan full lövskrud och kastar långa skuggor redan på eftermiddagen och täcker kvällshimlen.

Natten är inte så mörk som man tror

Har man tur nu i oktober så bjuder natthimlen på bekväm stjärnskådning. Det är rejält mörkt men ännu inte riktigt kallt. Ens trygga trädgård ser helt annorlunda ut i stjärnors ljus.

Ringblommorna lyser i mörkret!

Ringblommorna som såddes tidigt på säsongen orkar ännu bjuda på lysande blomning. Och så länge kölden inte bitit för hårt, strålar också tagetes. Till och med på natten.




4 kommentarer:

Hans sa...

Underbara foton!
Även vår trädgård går lite på lånad tid denna höst, jag njuter av höstens färger så länge de finns kvar. Vi måste nog sätta lite fler ringblommor nästa år, de klarar ju frosten riktigt bra.
Ha en bra dag.

Anna-Maria sa...

Tack! Ja, ringblommorna är en riktig överraskning i höstträdgården - de är fantastiskt tåliga och tacksamma. Tänk att de plantor som såddes i början av säsongen fortfarande är fylliga och blommar för fullt!
Ha en bra dag!

Therese på Granne med Pellgårn sa...

Vilka fantastiska bilder ni har i er blogg!Nattbilden med stjärnhimlen över huset är helt magisk:)

Landbohaven sa...

Jeg kom lige forbi din blog.
Hvor er det gode billede du har taget.
Tak for kigget.