söndag 20 maj 2012

Mycket i maj

Jag vill ha dubbelmaj! Den takt som allt går i nu, när säsongen äntligen kommit i gång, är sån att en omgång maj månad inte räcker nånstans. Minst dubbelmånad borde det vara! Majsysslorna är så oändligt många och det händer så mycket på ingen tid alls. På bara en vecka har träden helt bytt färg, och det är knappt att mesarna och flugsnapparen orkar sjunga längre - de är redan inne i nästa fas.

Flugsnapparhonan kollar in om holken duger. Skatan söker mat. Det är maj! / Vincent

Blåsipporna och scillorna har blommat ut. Nu tittar jag i stället på ormöga och gulsippa. Ormöga är superläcker intrasslad under och i blåbärstry! Kaninerna är höga på de maskrosblad som det nu finns gott om, och gräset har blivit klippt för första gången. Doften av nyklippt gräs är lika obeskrivligt underbar som alltid.

Ormöga breder ut sig under blåbärstry /V.

Nyklippt gräs! Första klippningen är väl den enda man ser riktigt fram emot? /V.

Nu har vi också haft såpass varma nätter (runt +5 och högre) att jag vågat flytta lite på de mer köldkänsliga växterna. En hink med timjan står utomhus, lejongapen är placerade i en kruka vid ingången och de yngsta generationerna av mejram och timjan bor numera i växthuset. Jag har också vågat flytta Pendulina Red ut i stugkvisten. De första tomaterna håller faktiskt på att mogna på Pendulina! Arvento inne i stugan har däremot ränt iväg så mycket att en planta böjt sig... Det blev akutoperation med tejp och extrastöd, så det ska väl nog sluta bra i alla fall.

Även årets rosmaringeneration har flyttat ut i växthuset / V.

Mellan ormöga och tomat lufsar jag runt på olika håll i trädgården och gör små knyckar här och där. Vinbärsbuskarnas knoppar lovar gott inför säsongen - förutsatt att vinbärsknoppmalen inte hinner förstöra alltför mycket. Jag granskar gren för gren med stor koncentration, och klämmer till där det behövs. Detta ständiga dödande är inte den trevligaste majsysslan... men när det gäller vinbär handlar det om mitt eget liv så då har jag inte råd att vara alltför sentimental.

Och skatorna bygger bo i en av häggarna. Jag borde vara upprörd, men jag minns fortfarande att de genomled vintern med oss. Så det är väl bara att planera skyddsåtgärder redan nu, så att vi inte blir överrumplade när ungarna kläcks... Ja, det är mycket i maj.

/Anna-Maria


söndag 13 maj 2012

Utflytt

Nu har den stora Utflytten ägt rum! Visst, frosthotet kommer att ligga över oss länge än och fiberduken är min bästa vän... men nu kändes det ändå som att jag vågade flytta ut större delen av plantorna i örtlandet. De kommer ändå inte direkt från inomhustemperatur - de har stått åtminstone några dagar i stugans kvist eller i växhtuset, så de är redan lite vana vid kyla. Och under fiberduken brukar det vara ganska bekvämt, även de gryningstimmar då temperaturen sjunker som lägst.

Här ska det planteras! /Vincent

Nu har jag dem alltså placerade i landet; nya plantor av timjan, grönmynta, grekisk oregano, citronmeliss, salvia och lavendel, som komplettering till övervintrarna. Och så har jag flyttat ut pepparmynta, mejram, bladpersilja, låga blåklintar och kryddtagetes. Dessutom har jag sått låga ringblommor, sommarkyndel, kruspersilja och mer bladpersilja.

Kryddtagetes planteras varsamt. /V.
Lejongapen och lite extralavendel står fortfarande i stugkvisten. I växthuset har jag nu lavendel och rosmarin som övervintrat inomhus i kruka, timjan som krukodlas i plåthinkar och en extra omgång mejram och sommarkyndel som ska planteras ut i landet när de fått härdas några dagar. Kvar i inomhusvärmen finns bara tomaterna, tagetes och basilika.

Väl skyddat under fiberduk. /V.
Nästan lite mysigt under duken! /V.
Och det är så SKÖNT att ha nått hit! Den här tiden på året har jag mer än nog av trängseln och av alla femtioelva planthopar som ska bevakas med extrabelysning och temperaturkoll och bevattning i olika fönster på ägorna... Visst hotar frost och torka ständigt landet under maj och början av juni. Men utflytten är ändå en avgörande och undergörande mental avlastning i och med att jag då får åtminstone större delen av örterna samlade på ett ställe. Det blir nåtslags ordning och nåtslags ro - äntligen.

/Anna-Maria

torsdag 3 maj 2012

Örter och potatis

Äntligen kan man komma igång utomhus på riktigt - uppstart i kökslandet! Vi har faktiskt väldigt kalla nätter fortfarande, så det tar nog ett tag innan det blir någon större fart på växterna. Och mycket lönar det sig ännu inte att så och sätta, för jorden är varm på dagarna men kallnar snabbt. Men lite kan man ju börja på...

Den här säsongen gör jag om kökslandet så att ungefär halva blir ett örtland och andra halvan är vikt för potatis och dotterns odlingar. Kryddplantorna har haft svårt med övervintringen när de varit placerade längs med betongmuren, antagligen för att solen stekt ihjäl dem samtidigt som de stått i is. I år verkar flera faktiskt ha övervintrat, typiskt nog just när jag tänkt göra om landet. Det blev en hel del grävande...

Omplantering av kryddor / Vincent.

När jag vet vilka sorter som klarat både vinter och flytt ska jag fylla på med alla de nyplantor som fortfarande får bo inomhus ett tag till. Jag brukar vara snabb med att plantera ut allt och sen täcka med fiberduk. Men i år tror jag att jag är lite lat, inte minst på grund av nattemperaturerna. Skillnaden mellan dag och natt är ganska grym vid vår sydvägg.

Grönmynta till vänster, timjan till höger. /V.

I mitt örtland ska det finnas libbsticka, oregano (kungsmynta), grekisk oregano, salvia, timjan, grönmynta, pepparmynta, kyndel, lavendel, persilja, kryddtagetes, blåklint och ringblommor. Längs med betongmuren har jag förberett en bädd för tagetes, när det blir så dags att de kan komma ut. En gul-röd-orange rad kommer att lysa fint där!

Nyfräst och färdigt för sådd /V.

Vincent har satt potatis, med 22 centimeters precision, en tidig sort som tål sval jord. I år blir det nog ändå ingen nypotatis till midsommar eftersom starten blev så sen. Men i början av juli borde det gå att få smaka på primörerna.
/Anna-Maria

Potatisen är satt! Solist heter sorten och om 60 dar blir det mums! /V.