lördag 28 april 2012

Blå valborg

Nyss gick isen på fjärden och nu blommar blåsipporna som allra mest. Om det är något som kan få mig att lägga vintern bakom mig så är det nog öppet vatten och blåsippsblomning. Och hur illa det än kunnat se ut bara några dagar tidigare så brukar det ändå bli en blå valborg. Äntligen liv igen!!

De tidigaste blåsipporna har visserligen kikat fram ett bra tag redan, men nu lyser blåa tuvor överallt runt gårdsstugan. Ursprunget till den blå prakten är rabatten under gårdsstugans sydfönster. Därifrån har myrorna spritt sipporna runt hela stugan och upp i backarna och buskarna runtomkring. Och just nu blommar de som vackrast.

Blåsipporna blommar så härligt men alldeles för kort! /Vincent

Vackert och symmetriskt /V.
Upp mot ljuset! /V.
Kan det bli vackrare? /V.

Men det är inte bara blåsipporna som blommar! Den småbladiga basilikan har också öppnat en liten blomma. Jag vet nog att det påstås att man inte ska låta basilikan börja blomma eftersom aromen blir sämre då. Men jag har ju flera krukor...

Blommande basilika /V.

När alla vinbärsbuskar nu blivit uppstädade och fått kalk och mer mull börjar det också vara dags för utomhussådder. Vi brukar kunna starta upp rätt snabbt, tack vare kökslandets sydläge, men sen gäller det förstås att skydda mot nattfrosten ända tills järnnätterna är förbi. Ifjol utvecklade jag "odling i flyttlådor" och märkte att den bästa sallaten var den som fick växa i lådor. Så årets första omgång är startad - givetvis under rejält fibertyg.

Sallat i "sarkofag"/V.

Det är förresten inte bara jag startar upp nu... Häggar och syrener har hur tjocka knoppar som helst, och de amerikanska buskblåbären har också fått fart under de senaste dagarna. Det är som det brukar vara den här tiden - tålamod noll och eufori hundra!

/Anna-Maria

Blåbärsknoppar /V.

måndag 23 april 2012

Envis som skatorna!

Skatorna bygger bo. De struntar blankt i att det kommer snö, snö och mera snö trots att vi rör oss mot slutet av april. Med pinnar i näbbarna kämpar de på, och jag har lovat mig själv att inte skälla på dem när de knycker kart ur bärbuskarna i juli... Det blir svårt, jag vet, men de är ju ändå här och lider genom vintern med oss. Det kan vara värt en hel del.

Och medan jag själv vacklar mellan att ge upp helt eller fortsätta leva trädgårdsliv även i framtiden gnetar jag ändå på just nu, envis som skatorna. Även om jag skulle komma fram till att jag ska styra energin till andra hobbier än trädgård i framtiden så kan jag ju hursomhelst inte sabba den här säsongen innan jag bestämt mig helt. Så jag fortsätter envist, mer på rutin än på lust, men i alla fall, för säkerhets skull...

Lejongap i gårdsstugan. Snön lyser vit på andra sidan fönstret på norrsidan av huset

 Så - jag har planterat om Bloody butcher och vattnat dem med algextrakt för att de ska få bättre motståndskraft mot vad det än är för funguider som terroriserar oss i år. Alla andra tomater och den sviktande timjan har också fått en dos alger. Och väldigt många ampra uppmaningar att bete sig som folk...

Jag har också planterat om alla tagetesar och lejongap. Lejongapen har rusat iväg och de blev farligt slokiga av omplanteringen. Men jag tror nog att de tar sig ändå. Lejongapen och lavendeln har fått flytta ut i gårdsstugan till lite svalare omgivning. Där väntar redan penséerna ivrigt på att få komma ut i fria luften. Om temperaturerna blir vettigare ska de få flytta ut i den inglasade kvisten. Jag säger "om", för efter alla dessa återkommande snöattacker vågar man visst inte tro på nånting längre...
Renoveringen av gårdsstugan är inledd med att röja ur tio kubikmeter skrot! /Vincent

I gårdsstugan pågår för övrigt ett större utrensningsprojekt. I väntan på att vi ska bli tillräckligt rika för att bygga ett orangeri från grunden (om kanske 20 år eller så...) ska gårdsstugan göras bekvämare för plantändamål. Visst har vi slängt ut ett och annat tidigare, men vi har också lagrat ännu lite mer ett och annat i stugan. Nu åker skräpet ut och i sommar är det tänkt att ytterligare ett fönster mot söder ska sättas in. På sikt ska den gamla plastmattan bytas ut mot trägolv och väggarna ska ljusas upp. Det behövs minsann, om vi ska fortsätta envisas!
/Anna-Maria

Blad allt skrot hittade jag massor med gamla fina prylar! /Vincent

lördag 14 april 2012

Instängd

Ja, vi är sannerligen instängda. Efter en hyfsad vecka öser snön ner igen så man har inte en tanke på att gå ut över huvud taget. Tydligen måste vi betala tusenfalt i april för de vackra dagarna i mars... Trist i kubik, för jag hade velat plantera ut penséerna idag! De börjar vara stora och fina, lådan de ska bo i verkar ha tinat upp och penséer tål ju en del frost så jag hade sett fram emot att få börja på med utplanteringarna. Men nix.

Snöstorm i april ar inte kul. /V.
I stället har jag sått fler frön här inne. Fyra sorter tagetes och två sorter mynta - de sista frösådderna för i år. Och med tanke på hur det ser ut utomhus är jag verkligen glad att jag lyckats hålla mig så här länge och inte sådde fröna när jag hade mest lust att göra det, i början av mars. Med den här takten tar det länge innan penséerna kan planteras ut, och vi skulle drunkna totalt i plantor om alla befann sig i samma tillväxtskede samtidigt. Nu hoppas jag - fortfarande - att det ska gå att plantera ut penséerna innan taggisarna blir så stora att de behöver utrymmet i gårdsstugan.

Nysådd av tagetes bådar gott. /V.
Jag hoppas också att tomater och timjan ska skärpa till sig. Aldrig förr har det varit så mycket strul med just tomat- och timjanplantor! Tomaterna har svampkuddar, rullar sina blad och turas om att se allmänt trötta ut. Visst blommar de, t.o.m. så att en del redan fått kart, men riktigt glada är de inte. Och timjanplantorna växer sig så fina, bara för att sedan vissna ner. Man får vara glad för varenda enstaka överlevare. Jag blir inte klok på det hela - tidigare år har i synnerhet timjan varit omutligt pålitlig! Kanske de också känner sig för instängda?

Tomaterna har kart redan! /V.
Trött timjan :-(
Idag hade vi förresten besök av dagstidningen som synbarligen fått ett tips i och med de lysrör som strålar ut genom våra fönster... Det var roligt att presentera hela härligheten även om det minsann inte kunde bli fråga om någon skön grönska på utsidan av huset i det här vädret. En dag som den här lever vi på instängt hopp. Men det är väl ett hopp, det också.

/Anna-Maria

Mediadrevet går på 63°N!
Blir skoj att se vad det blev reportaget! /V.


söndag 8 april 2012

Vårsnurr

Under en veckas tid har snön vräkt ner nästan varje natt, och allt som hunnit smälta fram under den exceptionellt fina mars ligger nu övertäckt igen. På dagarna klarar solen visserligen av att få undan det värsta men nätterna fyller på med både sträng köld och snö. Och då tänker jag nog att jag måste vara fullkomligt galen som försöker ha en trädgårdshobby i de här trakterna! Det skulle vara mer än rimligt att ge upp och börja med frimärkssamling eller nåt annat i den stilen i stället.

Nästan 20 cm nysnö på långfredag 2012 /Vincent

Vacker nysnö i plommonträdet men tyvärr två månader för sent! / Vincent
 Men så skiner den då, den där solen. På terrassen, som torkar upp igen och igen. Och på bärbuskarna - de där som jag hann fixa till inför säsongen innan det blev asväder. Och på köksträdgården. Så då står jag igen, med måttband och karta, och ritar upp sommarens kryddrutor i snön. För nån nytta kan man ju ändå ha av eländet medan det ligger där.

Genast solen orkat smälta bort det mesta fortsätter planerandet av köksträdgården! /Vincent
 Och så går jag in och planterar om några lejongap, sprejar svampmedel på ynkliga Bloody Butcher*, pincerar lavendel och rosmarin, ruskar om blommande Arvento, pratar med lyckliga penséer, vattnar sålådan med persilja, grekisk oregano, mejram, salvia och låga blåklintar... precis som om det faktiskt skulle bli en trädgårdssäsong igen.

Planerandet är i full gång också inomhus /Vincent
Det blir lite nya rutiner i köksträdgården i år! /Vincent
 Jag måste vara ungefär lika snurrig som koltrasten som sjunger i -15 grader och som blåmesen som inrett en holk i flera veckor redan!

/ Anna-Maria

*) Bloody Butcher-tomaterna såg länge friska ut men nu har de också drabbats av samma luddiga svampkuddar som Balkonzauber och Pendulina Red. Både de Balkonzauber som jag gav en ny chans och Pendulina verkar ändå må bättre nu, efter två sprejningar och omplantering. Så jag har hopp om att det ska bli bra med Bloody Butcher också. Men jag städade faktiskt bort alla krukväxter på vinden så att de åtminstone inte längre ska sprida sin samlade livstids bobbor till mina vårplanteringar. Man får se över sina prioriteringar ibland. Och i vårsnurret är det tomaterna som väger tyngst!

fredag 6 april 2012

Glad Påsk!

Vi önskar alla läsare av bloggen en riktigt Glad Påsk. Njut av vårsolen!



/ Anna-Maria och Vincent

söndag 1 april 2012

Konstruktioner

Den här tiden på året kräver lite extra konstruktionskreativitet. Det handlar om att optimera temperaturer och ljus så att plantorna får må så bra som möjligt tills utelivet kan inledas... och det är alls inte lätt! Så nu har jag då diverse specialkonstruktioner på olika håll.

I ingången är läget som mest stabilt. Där har det funnits en liten grön vrå under dubbla lysrör hela vintern. Just nu bebos ingången av lite persilja, timjan, lejongap, citronbasilika och nysådder. Merparten av basilikan bor i köket, med en egen liten extralampa.

Lilla fönstret vid entrén är alltid fullbelamrad av krukor /Vincent
I stora rummet på vinden bor lavendel, rosmarin, Eleonoras blomman-för-dagen, Bloody Butcher-tomater  och en hink med Pendulina Red på vindsbänken. Lysrören är upphängda med snören och med en enkel knut kan man justera höjden. Men det gäller ju också att få upp krukorna till fönsterkanten så att inget dyrbar solljus går förlorat. Då kommer färgburkar, krukor, böcker och hyllplan ur bokhyllor väl till pass. Ett av lysrören är släckt och det kommer att tas i bruk då nysådderna ska planteras om (persilja, salvia, mejram, grekisk oregano, låg blåklint, citronmeliss).

Knepigt om man skulle behöva någon av dessa målfärgsburkar... /Vincent
I kalla rummet på vinden har jag för tillfället en sjukhusavdelning. Där bor nu övervintrad rosmarin och lavendel, som dragit på sig spinn och annat skräp under vintern. Där står också de Balkonzauber-tomater som jag gav en sista chans... De flesta av Balkonzauber åkte ut, med luddiga mögelsvampkuddar på bladens undersidor. Jag har plockat bort smittade blad och sprejat med mögelmedel, utan desto vidare resultat... sorg och elände! Sex plantor fick uppskov och omplantering i lådor. Fönstret vätter mot öster så det behövs både lysrör och höjdanordning. Den tömda frysboxen är bra konstruktionshjälp.

Sjukstugan i vindsfönstret /Vincent
I gårdsstugan stortrivs penséerna så jag har gott hopp för dem. Där bor också en fin donation som jag fick i veckan: Arvento-tomater! Jag har konstruerat ett arrangemang med extralampor, värmeelement och termometer med minne för att plantorna ska må så gott som möjligt. Man får bara röra sig lite försiktigt bland alla sladdar...

/Anna-Maria
Provisoriska arrangemang i gårdsstugan /Vincent