söndag 26 juni 2011

Nypotatis!

Så fick vi ändå nypotatis ("färskpotatis") till midsommar även detta år. Det hade t.o.m. gått att ta upp de första knölarna några dagar tidigare, men premiären skedde alltså idag. Hur vrång vintern än är tycks det gå att få midsommarpotatis, åtminstone med hjälp av fiberduk och en del bevattningsinsatser under den torra försommaren.

Upp ur jorden..

...och ner i kastrullen, för servering med sallad och grillad färsbiff.

Glad midsommar!

fredag 24 juni 2011

Mygg och regn

Midsommar 2011

Mängden mygg och regnens täthet gör att juni är mer av inomhusmånad i år än vad man kanske skulle önska... Samtidigt klagar växterna förstås inte alls, de störs inte av myggen och regnen tar de tacksamt emot. Vinbärsbuskarnas kartfall blev stort så länge torkan höll i sig, men nu trivs de kvarvarande kartarna fint.

Kartfall :-(


Kökslandet frodas också stort när vätan inte kommer enbart via slang. Sallaten växer för fullt och det är bara att äta så mycket man hinner. En del av sallaten ska få växa vidare och gå i blom, för det brukar bli ganska stiliga spiror av det.

Frodig sallat
Blomsterprakten är det inte lika mycket med nu, tyvärr. Häggarna är kalätna av häggspinnmal och regn och storm har tagit den sista prakten av syrener och pioner. Violerna är visserligen fortfarande fina i sina baljor och mina tagetes har kommit bra igång. De första förodlade blåklintarna börjar också få blommor. Men annars är det lite tunnsått, i väntan på toppklockor, sömntuta, kryddtagetes och ringblommor.

Utblommad pion
Häggspinnmal i spökträd

Toppklockor på gång

Smultron och jordgubbar blommar i alla fall för fullt, och så pass ymnigt att man kan hoppas på god skörd. Och här ska också pilfinkarna få ett litet tack - de brukar visserligen riva vilt i timjan när de bygger sitt bo men just nu är de ypperliga larvjägare bland jordgubbsplantorna. Förhoppningsvis kniper de en och annan mygga också!

Jordgubbar till midsommar??
Glad midsommar alla läsare av bloggen!

Midsommarskor

söndag 12 juni 2011

Värmebölja

Ibland blir man verkligen inte klok på klimatet på våra breddgrader. Kasten från frost till hetta är kan vara obeskrivligt tvära. Nu har vi just haft en vecka värmebölja med temperaturer kring +30 i skuggan...

Solen steker från klarblå himmel, +32 i skuggan.

...och natten före värmeböljan snurrade jag för säkerhets skull in vinbärsbuskarna i fiberduk eftersom väderrapporterna gav frostvarning! Det är inga små krav på snabb anpassning på 63dje breddgraden!

Spöken i trädgården

Vårt lilla växthus hängde inte med i svängarna. När det var som värst fick vi ställa in en fläkt för att dra ut den heta luften. Kryddorna verkade gilla läget ändå men tomaterna var inte lika imponerade.

För hett i växthuset

Värmen har satt fart på all växtlighet i trädgårdslandet, där årets tema är sallat och blommor, om vartannat. Olika sorters sallat samsas med blåklint, sömntuta, ringblommor och tagetes.

Tagetes lyser upp bland sallatsbladen.

Sallaten är ekbladssallat och plocksallat i olika färger, romansallat och isbergssallat. Jag skördar vartefter som baby leaf hellre än att spara till sallatshuvuden. På det sättet blir säsongen lång. Vi kan redan mumsa hur mycket sallat som helst ur landet - en sann fröjd efter vinterns trista köpsallat! Men det krävs mycket bevattning, så torrt som det annars är just nu.

Romansallat och isbergssallat.

Värmeböljan satte också fart på allehanda kräk. Myggläget är långa vägar värre än värst, och getingarna har vaknat till trots att vi bara är i juni. Det är inte lätt att vara människa i naturen.

Värmen har väckt de som söker nektar och de som jagar byten.

Tack och lov har vi flitiga myggätare på gården, med invånare i flera av holkarna. Fågelsången är fantastisk nätterna genom. Sen finns det de som skränar mer än sjunger - ett måspar har slagit sig ner på lillstugans skorsten. Tur att vi inte tänkt elda i spisen där... Måsarna har haft det nog så hett i värmeböljan ändå, de har legat och flämtat med näbben öppen. Här handlar det inte om att värma äggen utan om att skydda dem från stekning.

Fiskmås på hett plåttak

lördag 4 juni 2011

Den blomstertid nu kommer...

Det blommar överallt i trädgården nu. Så känns det i alla fall, trots att de frösådda ettåringarna inte hunnit någonstans alls. Men fleråringarna och träden är desto mer på G. Bäst att spara dem på foto, för underbart är alltid kort.

Mosippa

Skogslyst - en av dotterns absoluta favoriter
En del av det som blommar iakttar jag med extra stort intresse och bekymmer. För jag ser ju längre än blomningen och tänker på skörden! Det gamla krikon-träd-buskaget, som funnits länge på gården, blommar mycket rikligt. Och vackert är det! Hur det blir med krikonen beror på däremot järnnätterna och hösten...

Krikonblom

Krikonblom i närbild
Alla våra fyra äppelträd har åtminstone någon blomma på gång, även om de alla är för unga för att blomma riktigt ymnigt. Samtidigt vet jag att blommorna bara är början på en mycket lång resa... först har vi frosten, sen har vi skator, monilia och larver av alla de slag som brukar leda till att man i bästa fall får en smakbit, i värsta fall inget alls. Vanitatum vanitas. Skönheten är onekligen inte bara ljuv utan också en smula bitter.

Äppelblom

Nere på marken blommar smultronen, både de vilda och de planterade Rügen. Och de ger sann tröst åt själen. Dem kan jag skydda mot järnnätter med fibertyg och de hinner alltid mogna oavsett hurdan hösten blir. Dessutom brukar allehanda bobbor och larver låta dem vara hyfsat bra ifred - det är bara skatorna man får se upp med. Rügen införskaffades faktiskt som ett motdrag till skator och andra avnämare, eftersom de blommar och bär bär gång på gång under hela säsongen. Så att också en människa har chans att hinna med!

Smultron