söndag 27 mars 2011

Plantpanik!

Ja, vad är det som händer med mina Maskotka? Wilma är hur praktfulla som helst, och har fina små blomknoppar. Men Maskotkas bladnerver har fått märkliga gula svullnader som jag inte begriper mig på. Jag har surfat runt hela världen och sökt en förklaring, men icke! För säkerhets skull gav jag plantorna en omgång med giftburken, om det nu skulle råka vara kräk på gång. Men om det är virus är jag chanslös...


Vad är detta för mystiska fläckar??


Alla tomaterna är nu också omplanterade i mjölk- och juicepaket, och de bildar en stilig rad under lysrören. Så allt skulle vara så fint, så fint, om det bara inte vore för de mystiska bladbölderna på Maskotka.


Plantparad, Maskotka 27.3.2011.


Men det gäller ju att förekomma alla eventualiteter. För säkerhets skull har jag därför sått några nya Maskotka- och Wilmafrön, så att jag inte står utan plantor även om det värsta skulle hända med dem som är så charmiga i vindsfönsten just nu. Å andra sidan är det väl mer sannolikt att det som händer är att jag står med väldigt mycket för många plantor... som ifjol. Igen. Då gick en stor del av sommaren åt till att vattna tomathinkar, för inte kunde jag ju göra mig av med mina små skyddslingar - månne jag inte ska landa i ett sånt läge även denna säsong?

Tiny Tim på tillväxt, inte så "tiny". Sommaren 2010.

söndag 20 mars 2011

Planeringssäsong

Det sägs att en trädgård aldrig är så vacker och så fullständig som på vintern när det enda som syns är drömmar och visioner... Det ligger nog en sanning i den tanken. Så just nu gör jag faktiskt allt jag kan för att väga upp drömmarna genom att mobilisera alla de andra trädgårdsintrycken, de där som inte är så vackra och fullständiga. Det är helt enkelt nödvändigt, om sommarens köksträdgård inte helt ska rinna över bredderna. För det finns ju så många fina fröpåsar med så många fina sallatssorter och alltmöjligt annat. Och när man inte kan låta bli att köpa hem en till, en till och en till infinner sig snart känslan av att trädgårdslandet definitivt borde utvidgas.

Hur ska allt rymmas? Och i vilka proportioner?


Men, det är då det gäller att ta ett par djupa andetag, blunda och känna svetten i ansiktet, värken i ryggen, sprickorna i fingrarna och stickor och blåsor i handflatorna, höra myggen, se de vissnande sallatsbladen med bortgnagda rötter, förnimma kladdet av ihjälklämda bladlöss... För det är ju så det är på riktigt i trägården, på sommaren. Och det behöver man också komma ihåg när man funderar på att utvidga sina odlingar. Tycker jag. Och tittar på en fröpåse till...

Vilken blomma bredvid vilken sallat?
Dottern planerar också sitt eget lilla trädgårdsland.


Drömmarna och planeringen är ju onekligen en stor del av trädgårdsodlingens charm. Och visst blir det lättare att överleva en nordlig mars när man är ömt inbäddad i framtidens fröer. Så jag breder ut mina påsar i rader, flyttar dem av och an, tänker färger och former, och odlar mitt visionerade land igen och igen. Så blir trädgården så mycket mer än den korta sommaren tillåter. Och ja - det finns plats i den för bladlössen också. I alla fall just nu.

Mätt och belåten.

lördag 12 mars 2011

I väntan på värme

Ja, väntan på vårvärme är lång. De senaste dagarnas snöhelvete gör ingen glad... Idag skiner solen, men smältningen är marginell jämfört med vad den kunde vara. Så skönt att åtminstone timjankrukorna inomhus mår över all förväntan! När jag tidigare testat att vinterodla timjan har resultatet varit ganska ynkligt. Men med ordentliga lysrör fungerar det alldeles bra. Jag kan knipsa skott varje dag, och de är starka nog att bränna på tungan efter en stund. Härligt!

Vår fönstertimjan


Tomaterna växer också vidare i högönsklig välmåga. Maskotka har onödigt rask fart, men Wilma uppför sig exemplariskt. Intressant att följa sortegenskaperna - de har ju identiska miljöförhållanden! Det ska också bli intressant att se i vilken takt de börjar blomma, och hur tomaterna smakar.

Maskotka och Wilma 12.3.2011


Den här tiden på året har jag för övrigt all orsak att bläddra i fjolårets album och anteckningar. Det är så lätt att förivra sig när snön ligger metertjock (ungefär) där ute. Jag präntar gång på gång in bilderna från dels de nysådda majodlingarna, dels de fullproppade och övervuxna juliodlingarna... Samtidigt återkommer jag gång på gång till frågan om hur prunkande trädgårdsland jag vill ha i vilken månad. Om det ska prunka i juni blir det övervuxet i juli, så är det bara. Å andra sidan är det ju då vackert i juni, och så kan man gallra i juli. Eller... Inga lätta ställningstaganden, alls!

Nysådden tittar fram, 22.5.2010
Högsommarträdgård 24.7.2010

lördag 5 mars 2011

Det ljusnar

Ja, det ljusnar faktiskt - både utomhus och inomhus. Ett antal växtlysrör har anlänt och riggats upp. Tomatplantorna står numera i vindsfönstren, under ett av de totalt tre lysrör som ska ta hand om dem tills de kan flytta ut på terrassen. Ett par vanliga energisparlampor får än så länge hjälpa till i kanterna. Men dagtid kommer solen att göra det mesta, eftersom fönstrena har syd-sydvästläge.

Tomater i vindsfönster med komplett riggning

Det var verkligen på tiden med lysrören, eftersom Maskotka har för sig att man måste sträva väldigt högt väldigt snabbt. Wilma tar det lugnt, och man ser redan i detta startskede det tillväxttålamod som kommer att resultera i de utlovade knubbiga plantorna. Maskotka lär däremot komma med andra krav...

Dottern bistod med lämpliga skyltar på tomatarrangemangen.

I ingångens fönster finns nu två lysrör i bredd så att hela bänkbredden ska kunna utnyttjas för plantor. Grannarna har möjligen en och annan fundering om belysningen...Men det är faktiskt bara en enkel vinterträdgård med basilika, timjan och rosmarin som föräras denna strålglans. Än...